CONFERENȚIARI
Titus Corlățean
Jurist, diplomat si profesor
Read more
Titus Corlăţean este jurist, diplomat și profesor. Deține titlul de doctor în drept, obținut la Universitatea din București. A efectuat studii aprofundate în Drept Internațional și Relații Internaționale / Universitatea București și un curs de perfecționare în domeniul diplomației și relațiilor internaționale / Institutul Internațional de Administrație Publică Paris, iar în 2005, a absolvit Colegiul Național de Apărare.
Este conferențiar universitar dr. la Facultatea de Științe Juridice și Administrative a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București, unde predă Protecția internațională și europeană a drepturilor omului, precum și Drept diplomatic și consular.
Totodată, este profesor asociat la Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Drept; Relații Economice Internaționale și la Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, Facultatea de Securitate și Apărare, unde predă disciplina Drept Internațional Public.
A fost “visiting scholar” la Universitatea Harvard / Centrul pentru Studierea Religiilor Lumii, cu un proiect științific despre guvernarea seculară europeană și valori europene precum libertatea de conștiință și de religie. Este autorul mai multor cărți și lucrări științifice din domeniul dreptului, drepturilor omului și secesionismului post-sovietic și al numeroaselor comunicări şi expuneri, prezentate la întâlniri internaţionale sau în România. A susţinut comunicări şi conferinţe în multe centre universitare din ţară şi de peste hotare.
Din punct de vedere politic, din 2004 dl. Corlățean a îndeplinit un mandat de deputat și trei mandate consecutive de senator, în prezent fiind președintele Comisiei pentru politică externă din cadrul Senatului României. În 2008 a fost membru al Parlamentului European. De asemenea, actualmente este membru al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar din 2022 ocupă funcția de președinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Reprezentant al Comisiei APCE pentru Afaceri Juridice și Drepturile Omului la GRECO.
În perioada 2012-2014, Titus Corlățean a fost Ministrul Justiției și apoi Ministrul Afacerilor Externe al României.
În perioada 02.2020 – 04.2020, a îndeplinit atribuțiile de Președinte interimar al Senatului României.
Corneliu Dobrițoiu
General și fost ministru al Apărării
Read more
Corneliu Dobrițoiu a absolvit Academia Fortelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu si Academia de inalte Studii Militare din Bucuresti. A urmat cursurile pentru ambasadori si generali ale Colegiului NATO si cursul superior de management al apărării de la scoala de Studii Navale Post universitare din Monterey (SUA).
Corneliu Dobritoiu a inceput să lucreze in cadrul structurii operative din Ministerul Apărării Nationale, mai intai ca expert pe probleme de analiză politico-militar, iar mai apoi ca ofiter de Stat Major la Directia Cooperare si Securitate Regională din cadrul Statului Major Militar International, Cartierul General NATO din Bruxelles. În anul 2000, presedintele Emil Constantinescu i-a conferit Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler. Corneliu Dobrițoiu a fost promovat ca sef al Directiei Integrare Euro-Atlantică si Relatii Militare Internationale din MApN). Corneliu Dobritoiu a fost inaintat la gradul de general de brigadă (cu 1 stea) la 1 Decembrie 2002 si apoi la gradul de general-maior (cu 2 stele) la 1 Decembrie 2004.
Domnul Dobritoiu a fost numit Loctiitor al Secretarului de Stat al MApN si sef al Departamentului de Integrare Euro-Atlantică si Politică de Apărare. La 15 mai 2006, prin decret al presedintelui Traian Băsescu, generalul-maior Corneliu Dobritoiu a fost inaintat la gradul de general-locotenent (cu trei stele) si a fost trecut in rezervă cu noul grad, din Ministerul Apărării Nationale. Din data de 26 iunie 2006, Corneliu Dobritoiu a fost numit in functia de secretar de stat si sef al Departamentului pentru politica de apărare si planificare din cadrul MApN. De asemenea, in perioada 2012- 2013 a ocupat functia de ministru al Apararii Nationale, urmand mai apoi sa fie senator pana in 2016.
Mircea Mîndrescu
Președinte al Comitetului Academic Executiv al Colegiului European de Securitate si Aparare si profesor
Read more
Generalul de brigadă (ret.) dr. Mircea Mîndrescu este un profesionist cu experiență a cărui expertiză se întinde pe cele mai importante domenii ale activităților de securitate, diplomație și apărare, respectiv unități și formațiuni militare operaționale, instituții militare de învățământ, organe principale ale Ministerului Apărării, planificarea apărării și diplomația politico-militară. De-a lungul carierei sale, el a dobândit o cantitate impresionantă de cunoștințe și experiență în conducerea diferitelor organizații, militare și civile și în realizarea și scrierea de analize pe domeniile sale de expertiză. În mod inerent, datorită caracteristicilor activității în domeniul emis de NATO și securitate și apărare națională, cea mai importantă parte a activității sale nu este accesibilă publicului.
Deține o diplomă universitară de inginer în comunicații și informatică și a absolvit, de asemenea, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport. În 2001, Mircea Mîndrescu a primit o bursă la Joint Services Command and Staff College (Advanced Command and Staff Course-5), Shrivenham, Marea Britanie, pe care a absolvit-o în 2002. De asemenea, King’s College, Universitatea din Londra i-a acordat premiul titlul de Master of Arts (cu merit) în Studii de Apărare în anul 2003, ca urmare a absolvirii unui program educațional suplimentar urmat în perioada în Regatul Unit. Mircea Mindrescu este doctor în Științe Militare.
În iunie 2017, dr. Mindrescu a fost ales de Comitetul Director al Colegiului European de Securitate și Apărare (ESDC) în calitate de Președinte al Comitetului Academic Executiv al ESDC, funcție pe care o deține și în prezent.
Din 2017 face parte din New Strategy Center (o organizație nepartizană, neguvernamentală, Think Tank, axată pe politică externă, de apărare și securitate), ca membru al Consiliului Științific al NSC.
Natalia Elena Intotero
Politician si profesor
Read more
Natalia-Elena Intotero, profesor, politician și patriot. Este din Hunedoara, locul de naștere al poporului român.
A parcurs toate etapele administrației publice, de la nivelul local la cel național. La alegerile locale din 2004 și-a câștigat poziția de consilier local, iar în 2008 cea de consilier județean. Ulterior, a fost aleasă de hunedoreni să le reprezinte interesele în Parlamentul României, în două mandate de Deputat (2012 și 2016). De asemenea a fost de două ori secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, în 2009 și 2012. În primul mandat a fost responsabilizată pe relațiile interinstituționale, iar în cel de-al doilea a sprijinit activitatea românilor din afara granițelor țării, fiind la conducerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Între februarie 2018 – aprilie 2019, respectiv iunie – noiembrie 2019, în două mandate, a fost din nou aproape de români, din postura de ministru pentru românii de pretutindeni.
În prezent, a fost aleasă pentru un nou mandat de Deputat în Parlamentul României și deține Președinția Comisiei pentru Învățământ.
George Scutaru
Founder and CEO at New Strategy Center
Read more
George Scutaru este unul dintre fondatorii și CEO al New Strategy Center, cel mai prestigios think-tank românesc, unul dintre cele mai cunoscute la nivel de Europa de Est, fondat în 2015, având o activitate remarcabilă în sfera securității, apărării și relațiilor internaționale.
George Scutaru și-a început cariera ca jurnalist, apoi a activat în domeniul privat, ca director și fondator al unei agenții de de monitorizare de presă și consultanță.
Între 2004-2014 a fost membru al Parlamentului României, deținând poziția de Secretar al Camerei Deputaților (2004-2008), Vicepreședinte Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională (2008-2014), Membru al Adunării Parlamentare NATO (2009-2014) și Leader de Grup Parlamentar. Între 2014-2015, Scutaru a fost Consilier pentru Securitate Națională al Președintelui României – Klaus Iohannis.
George Scutaru a absolvit Facultatea de Istorie și un masterat în Relații Internaționale la Universitatea București. Totodată, a absolvit Colegiul Național de Apărare și Colegiul Național de Informații, participând la mai multe programe de formare și pregătire în sfera securității și apărării, precum programe organizate de Departamentul de Stat al SUA, Colegiul NATO de la Roma și Centrul European pentru Studii de Securitate G.C. Marschall de la Garmisch Partenkirchen – Germania.
Robert Sighiartău
Member of the Romanian Parliament
Read more
Robert Sighiartău was elected as Member of the Romanian Parliament in 2016, from June 2017 until September 2021 held the position of Secretary-General of the conservative National Liberal Party, being thus the youngest Secretary-General the party has ever had. At present he is the Vice President for Foreign Affairs of the same political party. He began his political career in 2013 in the conservative National Liberal Youth by being elected first as Vice-president and Coordinator of the Department of Economics and Business. Then, in 2016 he was elected as the chairman of the National Liberal Party for his County. He holds a bachelor’s degree in Economics from the Babeș-Bolyai University of Cluj-Napoca.
Personal life
Robert Sighiartău followed in his father’s footsteps. Ioan Sighiartău was a man, who had been persecuted by the communists for his Christian faith and who used to fight for values such as freedom and justice. He became a successful businessman after the fall of communism, but unfortunately died when Robert (one of his seven children) was 21 years old, letting him in charge of the family’s company. Consequently, he had to be responsible for all the company’s employees and contractors, but more than that, he had to continue his father’s legacy. Robert found out that sacrifice and dedication to his beliefs, priorities and values are the most important in life. Taking risks and never settling for anything less than success, Robert’s vision is to promote and encourage young people to pursue a career and also to have a family and a clear purpose in life. He is recognized as a leading figure for promoting young people to the political arena, being aware not only of the conflict between generations, but also of the conflict between the different political visions. Through TV debates and talk shows he promotes a new leadership model and a new political vision, one that people can trust and rely on. God gave Robert and his wonderful wife four lovely children.
Horia Lupu
Political Analyst
Read more
Horia Alin Lupu este un analist politic român, colaborator în domeniul comunicarii, colaborator in presa scrisa ( Adevărul, editia de Cluj, Dilema Veche) si audio-vizuala (Look TV, Radio Romania Cluj, Clujul Politic) locala si centrala, tiparita sau online.
Horia Lupu a studiat Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, specializarea Relatii Internationale si Analiza Politica, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, masterat in cadrul aceleasi facultati si a absolvit studiile doctorale in domeniul Stiintelor Politice.
Horia Lupu a fost asistent universitar la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii si a predat mai multe seminarii in domeniul politic, printre care: Ideologii politice, Drepturile omului, Introducere in stiintele politice, Partide politice.
De asemenea, Horia Lupu a publicat o serie de lucrari: “Conflictul din Valea Uzului”, “Multicultural citizenship, a model for Romania?”, “The Social Democratic Party in Romania within the Framework of the Romanian and European Left. The PSD Manifesto for Issueno. 23/September 2017” si altele.
Printre domeniile secundare de interes ale lui Horia Lupu se afla ideologiile si partidele politice, drepturile omului, structurile biocratice si coruptia.
Szabó Ödön
Deputat
Read more
Szabó Ödön este deputat, vicelider al Grupului și vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, care a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Oradea. Din punct de vedere profesional, Szabó Ödön a fos muzeograf si lector de istoria economiei la Institutul Reformat de Grad Universitar Sulyok Istvan, Facultatea de Economie, consilier judetean în Bihor și preşedintele Comisiei juridice, dezvoltare regională şi cooperare transfrontalieră. Incepand cu anul 2012 si pana in prezent, Szabó Ödön este deputat în Parlamentul Romaniei.
Ioan Străinescu
Teacher and engineer
Read more
Ioan Străinescu este conferentiar universitar, doctor inginer si cercetator stiintific, avand ca principala specializare: electrotehnică si electromecanică. A obtiunt titlul de doctor inginer in anul 1975, in urma parcurgerii de studii doctorale in domeniul Automatica, electronică de putere.Ioan Străinescu a ocupat uramtoarele functii: conferentiar universitar la Institutul Teologic Baptist din Bucuresti, Director ştiinţific la ICPE- SAERP Bucureşti, Conferenţiar universitar asociat – Universitatea Bucureşti – Facultatea Teologică Baptistă. De asemenea, a publicat mai multe carti, a avut publicații, brevete si inventii, printre care: “Variatoare statice de tensiune continuă, (Choppers)” editura Tehnică Bucureşti, 1983, “Informatică. Tehnologia informaţiei. Curs”, editura Universităţii Bucureşti, 2000, “ Bazele creaţionismului ştiinţific” editura Pedagogică şi didactică Bucureşti, 2005, Nicolae VELCEA, Ioan STRĂINESCU, Regulator. Certificat de inventator Nr. 72.579 din 30.08.1977, Ioan STRĂINESCU, Variator de c.c. şi filtru reţea pentru acţionarea vehiculelor cu motor de excitaţie serie. Certificat de inventator Nr. 78.934.